-
Member
Wygląda, jakby lakier zaczynał się łuszczyć. Może to być spowodowane wodą lub np.wysoką temperaturą.
Np. ktoś postawił gorący prosto z pieca garnek.
Jeżeli to jest rzeczywiście łuszczenie się lakieru - to nie ma innego wyjścia, jak przeszlifować blat - i pokryć go nowym lakierem.
-
Junior Member
Czy taki "zabieg" można wykonać za pomocą papieru ściernego?
Jeśli tak, to czy szlifowane byłoby tylko to miejsce z kropkami czy cały blat? Zastanawiam się, czy po nałożeniu nowego lakieru będzie widać różnicę między starym, a nowym?
-
Member
Myślę, że lepiej będzie trochę poczekać, aby zobaczyć co się z tym blatem dzieje.
Na razie są tylko przebarwienia lakieru. Ze zdjęć wynika, że lakier się jeszcze nie łuszczy.
Gdy zacznie sie łuszczyć, odpryskiwać, tylko w tym miejscu -to wtedy można zastosować miejscowe szlifowanie i położyc nowy lakier.
Gdy lakier zacznie odpryskiwać w innych miejscach - wtedy należy przeszlifować cały blat.
-
Junior Member
Poszperałem jeszcze w Internecie i zalazłem kilka informacji, że warto taki blat po prostu natłuścić. Mikstura, której użyłem, to mieszanka wody, octu i oleju (wszystko w przyzwoitych proporcjach). Naniosłem miejscami i plamy... praktycznie znikły (na pewno są mniej widoczne i to w dużym stopniu). A samo miejsce na dodatek ładnie lśni.
Czy warto "praktykować" coś takiego? Czy są jakieś inne, bardziej profesjonalne specyfiki, które wypadałoby kupić?
-
Member
Kilka zasad dbania o meble drewniane.
Aby odświeżyć meble drewniane woskowane najpierw należy je przygotować:
1. dwie torebki herbaty należy zaparzyć w szkalnce wody - i pozostawić do ostygnięcia.
2. Miękką ściereczką ruchami kolistymi - wyczyść i umyj powierzchnię mebli.
Tanina zawarta w herbacie w naturalny sposób usuwa matowy nalot i powoduje, że drewno nabiera nowego świeżego blasku.
Usuwanie plam.
Plamy spowodowane wodą lub wysoką temperaturą można usunąć majonezem (nie żadnym dodatkiem do sałatek)
Odrobinę majonezu położyć na plamach i delikatnie rozetrzeć palcami na poplamionej powierzchni.
Pozostaw na kilka godzin, aż majonez wsiąknie w drewno. Następnie należy powierzchnię wytrzeć miękką ściereczką. Większość plam powinna zniknąć.
Proces można powtórzyć kilka razy dla uzyskania lepszych efektów.
Zasady naprawiania uszkodzonych powierzchni:
1. przygotuj powierzchinę - jak powyżej.
2. Przygotuj mikstury:
- przepis #1
- 250 ml oleju mineralnego
- 50 g startego wosku pszczelego
- kilka kropli olejku cytrynowego lub terpentyny
Wszystko należy dokładnie wymieszać
Przepis #2
- 250 ml oliwy z oliwek
- 60 ml białego octu.
Najpierw należy użyć mikstury z przepisu #1. Nie należy wylewać żadnej z tych mikstur bezpośrednio na drewno !!! Może to doprowadzić do przebarwień drewna.
Miękką ściereczkę należy namoczyć w miksturze i delikatnie wcierać w drewno wzdłuż słojów. Pozostawić do wyschnięcia.
Kiedy drewno wyschnie należy użyć mikstury z oleju i octu - przepis #2
Gdy drewno jest bardzo suche - można posmarować je wazeliną.
Oczywiście wszystkie te domowe sposoby restauracji drewna stosuje się na własną odpowiedzialnośc.
Podstawowa zasada - należy przeprowadzić test na małym niewidocznym miejscu.
W przypadku tego uszkodzonego blatu - warto najpierw zastosować praktycznie darmowe domowe sposoby zabezpieczania i renowacji.
Gdy to nie pomoże - wtedy należy blat przeszlifować i zabezpieczyć go ponownie. To jest właśnie przewaga drewna nad nawet najtwardszymi laminatami. Drewno prawie zawsze można poddać renowacji.
Uprawnienia umieszczania postów